torsdag, mars 29, 2007

Samtal med svenska akademien

Som ni säkert känner till så har jag svårt att ge efter när jag övertygat mig själv om att en specifik sak är rätt. Så var det häromdagen när jag hade en diskussion med min chef. En viktig diskussion. Som jag överbevisades av SAOL. Om man nu anser att det som står i SAOL är rätt, ja då - och först då- hade jag fel. Jag gav inte efter. Jag skickade ett mail.

"Hej.
Jag och min chef har haft en diskussion om hur man benämner kulsprutepistol. I dagligt tal säger man "k-pist" vilket är en förkortning av kulsprutepistol, alltså det vapen som svenska marinen använder sig av dagligdags.

Nu är mina frågor följande:
1) Hur kan en pistol (med tillsatsen kulspruta) benämnas som "kulsprutepistolar" i pluralis (jfr SAOL upplaga 12 s 448)?

2) Eftersom det är ett specifikt vapen, i detta fallet en väldigt bestämd art av ett vapen (det finns endast EN k-pist, och varianterna på denna heter i ordning "Adam", "Adam Bertil", "Bertil" och "Caesar" men dock en och samma sort), borde det inte heta "k-pister" som i "kulsprutepistoler" och "kulsprutepistolerna"istället för som ni förespråkar nu "kulsprutepistolar"? Ändelsen- er borde vara mer riktig och rätt. "Kpister, kulsprutepistoler?"

Undrande,

//Simon"

Eftersom svaret dröjde (inget svar efter 30 min) ringde jag upp och diskuterade.
Hon som var språkvårdshandläggare hade några argument:

Hon- man kan inte rätta SAOL. Det är sedvanerätten som råder. Det är inte fel, det bara är så.
Jag- Man kan rätta allt, om det är fel. SAOL har fel.
Hon- Hur vet du det? Man säger ju kpistar? vad rimjmar på "pist"...?
Jag- List- en list, flera... eller så tar vi en pist som i skidbacke: en pist flera? Du säger ju inte pistar, det är ju ett verb. Säger du " nu ska jag gå ut och kåpista lite"??
Hon- suckar...jo....
Jag (segervisst)- Ger du med dig?
Hon- Nä, du får folkbilda i 100 år om vi ska ändra, skriva artiklar, agitera...
jag- nej det orkar jag inte. Men du ser min poäng?
Hon- Ja. Fast det är SAOL som gäller.
Jag- För er kanske. Jag ska ge ut min EGEN ordbok.
Hon- Gör det. Hejdå.

så, min ordbok består numera att ett endaste ord:
"Kpist (Kå-pist)~er ~erna. Kulsprutepistol. "

//Simon- varför ge efter?

fredag, mars 16, 2007

Knappast opartisk journalistik

Jag skräms lite av att medier inte granskar varandra i lika stor utsträckning som dom granskar "alla andra". Närmast ligger Fridolins inslag om afghanistan i tanken.

Opartisk granskning säger Tv4:s redaktion. Låt mig tvivla, och det starkt:

Snubber sitter med i Svenska afghanistankommitténs styrelse. Eller ja, fram tills programmen sändes. Då såg dom till att plocka bort honom.
Läs här och jämför med den andra sidan- dom har inte hunnit plocka bort honom överallt. Trist. Men notera för vilken tid han var vald samt hans mailadress. Pinsamt TV4.

Men inte nog där. Nej. Granskningsnämnden har fått en den att göra. Närmare 40 anmälningar ( att jämföra med SVT:s inslag om Castro som fick 17). Kanske inte rekord men inte långt ifrån.

Sen är tesen en politisk tes från miljöpartiet. Tycka vad man vill om det, men visst liknar det lite politisk propaganda??

Nej, TV4 får nog ta och backa ett steg eller tretton. Sen att det är ett reportage som är klent, dåligt underbyggt och för många faktafel som gått igenom är bara bra PR för TV4. Såklart.

Nej, jag glömde- TV4 är fläckfritt och gör inte misstag. Så var det ju. Att jag kunde glömma det?!

//Simon

söndag, mars 04, 2007

Uppdaterat


På något sätt... inte helt kosher va?




Stoffes bisarra klädhängare. Bisarr var ordet.
Fuck it, drar till götet.
Hejpå ett tag//S


lördag, mars 03, 2007

Unika bilder på lets dance

Jag pratade med Expressen. Dom erbjöd mig pengar för bilderna. Nä. Hade varit coolt att få bilderna i en tidning men...Glöm det. Det här är en konst jag aldrig kommer bemästra. F*** it. Men pengar. Skärp er. Då tar jag hellre credden själv bland mina tolv, mycket trogna, läsare.

Publicerar dom EXKLUSIVT på min blogg.
Anna Sahlene åkte ut i dag. Hon verkade inte för ledsen för det, tvärtom som hon sa på min kamrats krog där dom efterfestade, så var det lite av en sjuk lättnad. Maria Öhrman var där och dansade med 20 år yngre blonda killen (han som limmar på Anna...). Hursom- det var kul. Dock, i fokus. Simon 29. Bra. Stort. Tack. Skickar upp några bilder. Må väl. //S




Ekwall var trevlig, men gaaanska klar. Gott omdöme iom ett hugg på en 031a. ( inte grabben på bilden, såklart!)


Anna och hennes pratner var enligt Anna själv "lättade." Dom dansade med bla Maria Öhrman och hade grymt kul såg det ut som. Vad vet jag, jag låg ju och vomerade i buskarna. Typ.






Efter en flaska skumpa och tre/fyra(tappade räkningen) shots av Jack Daniels var Tobbe Trollkarl mindre barnvänlig och jävligt redo att ta sig an den stora folkmassan. Underskattat är ett bra ord! Tobbe= bra DJ.





Stackars grabb, han som spelade så bra. Bli avskickad av (fr v.) Ebba, Anna, Okänd, Annas danspartner (?). Hursom, han gick til baren sen och svor. Eller ja, han kom till oss och tog en öl. Och svor.

Och för er som skriver av detta- credda, pynta eller så ses vi i tingsrätten. har ju varit där i olika ärenden så ett upphovsrättsbrott enligt RF är väl en utmaning har jag förstått...

Jag har ett "scoop". Let´s dance-ensemblen dricker sprit. Det är väl nytt. Eller?? TIll skillnad från oss andra, moraliskt oförkastligfa människor.
För er som inte varit där kan jag med varm hand rekommendera Markus krog, där man får buffén gratis til ölen. Ett grymt bra- GÖTEBORGS-koncept f.ö.

Sov gott.

/Simon- kul. På. Och yngre än AsiatSimon.

torsdag, mars 01, 2007

Världen är full av fegisar

Jo. Så är det.

Thage G-punkt och Majbritt Theorin är fegisar. Dom vill itne vara i Afghanistan.
Dom har en "let someone lese do it" mentalitet. Och skicka mer civila hjälporganisationer.

Stopp. Ni vill ta bort vapenskyddet för att skicka mer bistånd i form av vaddå och till vem? korrupta byhövdingar? Den fungerande staten. Är ni naiva? Hört talas om uttrycket sitting duck????

Men.... är någon förvånad?

Dom kallar sig socialister. Jojo, man tackar.
Hoola Bandoola var väl åt det hållet, om några. Men, i ett knapptryck, kom jag åt en text om detta som just Hoola har skrivit:
"Vakna upp, fatta mod, börja se dig omkring. Bli inte en av dom som bara står där sen, och säger att jag visste ingenting."

Vad jag vill ha sagt med detta? min poäng är enkel.
Att göra en insats är oegoistiskt- det är heroiskt och solidariskt (jo, det är det..)
Att göra som Thage gjorde 94 i Rwanda, under hela 90-talet i f.d. jugoslavien- är fegt.

Men visst, vi kan ju göra som DU , Thage, alltid har gjort, dvs ingenting. Då riskerar vi bara den nya tidens hutsier och tootsier, och det är ju inte "riktigt viktigt" för Thage och MajBritt.

Fan vad jag skäms ibland.

//Simon