fredag, juni 10, 2005

Regeringens plan-dille

Dom är för märkliga på Rosenbad. dom tänker så långt som näsan röcker, om ens det. Å, SAAB har dåligt med arbetstillfällen. Satan. Vi måste göra något. Fort. tänktänktänk. Var har vi stash över? hmm. Skolan? nej, blir impopulärt. Äldreomdorgen? Nej, dom får ju knappt några pengar. Hm. Think, think, think. Vården? nej, det funkar inte.. Någon kommer upp med en blixtrande idé - Försvaret! Guuud så bra. Vi behöver nya häftiga plan. "Toppmoderna" som någon på Rosenbad sa. Så räddar vi ett förfallet SAAB i Trollhättan. Vi slipper flytta någon myndighet dit, vi utvecklar bara ett nytt plan.

Tack. Leni Björklund, Försvarsminister, har tänkt till. Skönt att vi har en minister som kan tänka. Radarparet i regeringen måste vara Freivalds och Björklund.

Regeringen har beställt 208 JAS plan, varav fyra var testversioner. Hälften levererade enligt avtal. Resten är på G. Sverige kommer bara att ha manpower att utbilda, flyga och hushålla med ca 80 plan i framtiden. Det kommer finnas två flygflottiljer. Tänk till. 40 /flottilj. Blir ganska mycket. ohållbart mycket. Lägg därtill att planen kostar ca 493 miljoner. Styckpris alltså. 102 544 000 000. JAS. Underbart plan. Värt det? Alla gånger! Vi har räddat 700 arbetstillfällen i 12 år. Fantastiskt. Helt jävla underbart. Medan hela samhället går under i arbetslöshet och sämre förhållande för mindre företag och andra organisationer så vill regeringen satsa på ett nytt flygplans projekt som "bara" skulle kosta 700 miljoner. initialt. Och med Frankrike. Inte så, men skulle vi inte förlora en gnutta av vår neutralitet? Om vi startar ett stridsplansprojekt med ett annat land? Är inte det en form av allians?

Nu kommer den tråkiga in och säger " Vi är inte alliansfria... vi är med i EU." tack till varenda sherlock därute. uppmärksamt verkligen.

Som tur är har regeringen lagt planerna på is. "Tur", sa Laila. "På is", sa Lenin. Ojdå, ett freudianskt "n". Sorry. Whattodo, whattodo?

//Simon- anti JAS. om inte det märks.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag håller definitivt med om att ett nytt stridsflyg inte bör prioriteras just nu.

Att det nya flygplanet tas fram tillsammans med Frankrike behöver däremot inte betyda att vi äventyrar vår s k alliansfrihet. Det är mig veterligen ett vanligt förekommande fenomen att man i vapenindustrin samarbetar med andra länder, då främst av kostnadseffektiva skäl. JAS-projektets färdiga produkt är en salig blandning av svensk, tysk, fransk och brittisk materiel.

Vidare är jag av den uppfattning att Gripen-planen beställdes då Sverige fortfarande hade ett invasionshot. Därav antalet.

Så var det vår neutralitet och alliansfrihet. Försvann inte den helt då man beslutade att sätta upp en nordisk stridsgrupp tilsammans med Finland och Lettland för att kunna verka i krigshärder runt om i världen. Allt i den europeiska unionens regi. Om inte det är en allians så har jag uppenbarligen missförstått ordets betydelse.

2:31 em  
Blogger Simon R said...

Skillnaden är väl att det är regeringsanslag som blir öronmärkta för att saab ska jobba fram ett nytt plan med Frankrike.

dessutom forrtsatte GRIPEN avtalen att regna in och fyllas på udner 90 talet. Invasionshot? Nej. det fanns itne då. Invasionsförsvar fanns, men inget hot.

Neutraliteten försvann när vi lät tyskarna passera med över 1 miljon vapen genom Sverige under WW2. då kan man säga att vi hade tappar förtroendekapitalet. Cirkus 1940. inför Finska vinterkriget. Finlands sak var tydligen inte direkt vår.

9:09 fm  
Anonymous Anonym said...

Håller med Simon helt klart i denna fråga.. förresten det är väl ingen fråga egentligen, lägg ner skiten och satsa de pengarna på marknadsåtgärder som stimulerar istället för simulerar.

Ang. neutralitet så finns det fortfarande norrmän och finnar som känner sig svikna av Sverige för vår "insats" under ww2, med all rätt så ska svenska folket minnas hur neutrala vi var då och inte slå sig för bröstet.
Dubbelmoralen i detta lan där stundtals läskigt.

11:05 fm  

Skicka en kommentar

<< Home