tisdag, december 27, 2005

betraktelse om biltullarna

"Om vi vinner valet lovar vi att vi inte ska införa biltullar". Tack för det socialdemokraterna. Det här med demokrati är uppnebart inte svenska socialisters starka sida. Kim Il Jung är någ bättre på det än sittande styrande makt i stockholm.

Men det här med billtull. Låt oss, för ett litet moment, dissa det. Om jag har fattat saken rätt, vilket jag säkert inte gjort, så är det en ren skatt. För att man tränger sig. Lite "Liftwaffe"skatt, om ngn kommer ihåg det gamla skämtet?

Om jag äger en bil. Ponera. Så betalar jag försäkringen?Bensin? Och den jag köper bensin av- betalar skatt på sin bensin, skatt på sin personal som jobbar för att förse mig med bensin. Och dom betalar skatt på sina inkomster. Det är väl som det ska vara. Pensioner och sånt. Men om man lägger på ytterligare en skatt- blir inte det en dubbelbeskattning? Ehm.. jo.

Det finns andra saker som är lite småroliga. Om jag lånar en bil under en längre tid, kan jag inte autogirera med en transponder. Det är ÄGAREN som måste autogirera, oavsett vilka avtal man har. Så säg att jag lånar min mammas bil i ett halvår (ponera nu mamma, jag ska inte låna den!), så innebärd et att hon måste ha ett autogiro kopplats till sitt konto och il, sen får vi lösa det.

Eller- så fort jag har kört innanför en tull har jag fem dagar på mig att betala. Sen blir det ärende hos skatteverket. Sen hos kronofogden. Snacka om att dom kommer ha mycket att göra.

Eller, om man ska till bromma, kan man slippa avgiften helt. Tranebergsbron är inte heller helt hundra. det kommer skapa sjuuukt mycket mer trängsel. Nacka- där kommer det vara en dubbel avgift. För att straffa dom som bor i Nacka. Såklart. Vem fan vill bo där?

Ok, detta heter stockholmsförsöket. Det är ett försök. Ett förb*nnat dåligt förberett sådant. vad gör dom på stadshuset- dricker haschbananlikör till frukost??

Man kan säga vad man vill om trängselskiten- Min svärfar åt ändå hundmat. Jag älskar det. Det är mitt ljus i mörkret. Jag ska börja kalla honom för "Tinkerbell". Gud vad jag ska retas. Äntligen!

//Simon