torsdag, juni 30, 2005

Grabbgänget och identiteten

Jag har en kamrat. Eller ja, jag har egentligen flera, men det här handlar om en kille i synnerhet. Eller om alla. Han tyckte vi var fina killar. Hallå där!!!Vi är ett grabbgäng. Gänget från Göteborg, kallades vi innan, iallafall här i STORSTAN. Göteborgsgänget. Och som alla grabbgäng har vi ett namn. Och namnet bygger naturligtvis på någon form av idnetitetskris.

Vi vill gå i gymnasiet igen, men veta det vi vet nu. Vi vill ha det beskymmerslöst, men samtidigt probelm att "bita i". Vi har, naturligtvis, varsin färg (Mr Pink, Mr Grey, Mr Turqouise etcetc).... Vi har en egen hemsida. Vi har givande (och viktiga) diskussioner om huruvida sponk n´hoes eller tits n´ass är viktiga samtalsämnen på våra träffar, vilken projje som är bäst, om guld och silver är färger- egentligen etc etc.Och vi spelar poker. Och vi suger på det. Dom flesta iallfall. Inte jag. Jag brukar komma på ...andra plats. Skit i det. Hursom!

Hemma hos mig går vi under "regnbågspojkarna". Det är naturligtvis inte det riktiga namnet. Hos en av mina kamrater går vi under namnet "Humorlösa klubben", för hon tyckte inte att vi var roliga och trevliga när hon gästade vår hemsida i egenskap av "Lady in red". Må så vara. Här kommer humorlösa klubben/Regnbågspojkarnas/PF:s (egentliga namnet) önskelista på vilka kamrater man helst hade viljat ha, men som inte finns i PF.

Man skulle tex kunna önska sig vänner som är
1) snygga
2) Framgångsrika
3) Trevliga

4) mindre ondskefulla.
5) Roliga
6) Smarta.
7) inte så Tn´A fixerade ( om det nu är ett dåligt karaktärsdrag eller socialkulturellt betingat vet jag inte..)
8) Som jobbade som strippor.
9) Som inte skrev aslånga bloggar.
10) Som inte gnäller så mycket.
11) Som kan koma överens om huruvida GULD är en färg eller inte.
12) Som kunde förlora ngn gång i poker.

13) Som inte var dryga.
14) Som inte visade pungen.
15) Som inte drack upp all sprit.
16) Inte var så jävla snåla.
17) Inte var så jävla gnälliga över saker men som tog tag i saker och engagerade sig.
18) Respekterade varandra.
19) kunde fixa gratisbiljetter till ngt ( det finns en kille som kan det/har gjort det. IFK- Assyriska. 0-3 min anmärkning bara. tack för biljetterna MR GREEN- det var jävligt roligt!)
20) Sociala.
21) Som inte gör helikoptern.
22) Som välkomnar nya ansikten i bekantskapskretsen.
23) Som inte tafsade på din lillasyster.
24) Som kunde massera utan bakifråntankar.
25) Som kunde visa sin feminina sida ibland.

Allt det här. Och lite till. En önskelista. Din? Min? PF:s? det skiter jag i. Allt det där stämmer inte in på oss i PF. Men vi är bra på att "kröka té dé" som vi säger i Götet. Grymma! Nu ska jag göra ett inlägg om huruvida den säkerhetspolitiska utvecklingen och inriktningen i Iran är skrämmande eller bra för världsfreden samt om hur korruptionen i östra Vitryssland har stor eller mycket stor efffekt på BNP:n i landet. Eller inte. Jag tror ..öh...inte?

//Simon

tisdag, juni 28, 2005

Labels

Jag hatar när folk märker ord. Jag kan inte motstå att göra det själv dock. Men varför ska man, om man ändå kan provocera. Som när någon säger "osocial". Jag kan inte låta bli. Eller "okonsekvent". Hursom, jag kan ibland få för mig att vissa saker heter "A"emedans de egentligen heter "B". Och jag kommer oftast undan med det. Men en sak kom min sambo på mig med att säga. Springtrosor. Jag är helt övertygad om att det heter springtrosor. vad skulle det annars heta? Stringtrosor? Den rätta benämningen skulle väl i så fall vara "strängtrosor" alternativs "snör-trosor"? Eller? Varför itne gå hela vägen och kala dom för snortrosor? Eller snortrasor?


HUrsom, jag har passat på att analysera detta lite mer under helgen.

Springtrosa;
tolkning 1) Den är ypperlig att springa med.
tolkning 2) Den sitter i en springa ( tänk till nu).
tolkning 3) Den används med fördel på våren.
tolkning 4) Ses oftast på damer under "sprinbreak" i USA.

Ok. Då kommer vi till resonemanget om stringtrosan.
Tolkning 1) Det är engelska och betyder Sträng/snöre".
Tolkning 2) Utifrån den tolkningen kan man ju flumma ut hur mycket som helst; "no STRINGS attached" exempelvis.

Nä, tolkningarna, och argumenten, för string kontra spring är slående. Från och med nu, om det inte har varit så tidigare, benämns trosan som SPRINGTROSA. Frågor på den biten? Kan det omöjligt vara!

//Spring-Simon

söndag, juni 26, 2005

Gottepåse

Kom så gottar vi oss. I sorg. I saknad. Idag är det halvår sen tunamin. Kom så river vi upp sår. Kom alla medier i Sverige; kom så sliter vi upp det sår efter tsunamin som finns i svenska folkets ryggrad. Och gottar oss. I sorg och saknad. Häller i lite grovsalt när vi ändå håller på.

Överallt i dagens tidningar finns det ena knäcket efter det andra. Somslår och piskar, river upp, rör om och tillochmed debatterar om huvurvida sorgen finns eller inte. JAg tycker någonstans att man inte behöver fira halvårsdagen. Bara för att. Vaddå- gotta sig? Riva ner sig i misären? Få gråta ut?

Jag kan ärligt säga att jag inte hade refekterat över att tsunamin var ett halvår sen. Inte för att jag har glömt katastrofen, nej det sitter fastetsat i minnet, utan för att jag hade inte haft stenkoll på det. Men tack för påminnelsen.

Att försöka sälja lösnummer på död och förstörelse känns lite främmande för mig. Jag tycker det är smutsigt. Privat. Vem kan väcka mest empati hos läsarna? Vem har den mest sorgsna artikeln? Vilken journalist kan få flest folk att gråta? Vilken tidning kan sälja mest på sorg och saknad?

Fyfan. Vidirigt. Äckligt. Och ärligt talat, med handen på hjärtat; vem hade firat halvårsdagen utan mediala påminnelsen?

nej, idag kommer jag att endast läsa om varför Brasilien slog Tyskland i federations cup- det är mer intressant!

//Simon

onsdag, juni 22, 2005

bubblare- midsommar

Det är med en form av skräckblandad förtjusning jag ser fram emot midsommar. Jo, det är inte det att jag är antiaktivist. inte alls. Men midsommar har ju en tendens att bli överskattat. Det ska vara sill. Det ska vara potatis. Det ska vara nubbe. Det ska vara persilja (eller om det är dill, vafan vet jag). Det ksa vara sallader. Kubb. Sång. Dans. Kul. Ha kul. Idiot- HA KUL!!!

När man snackar om midsommar så finns det en hel del måsten. Man MÅSTE ha kul. Man MÅSTE gilla midsommarafton. Det MÅSTE nästan regna. Man MÅSTE dricka nubbe. Man MÅSTE ju ha sill-lunch. Man MÅSTE ha sett minst en hednisk fallos som med sina gignatiska pungkulor befrukta jorden. Man MÅSTE ha en krans på huvudet med blommor. Man MÅSTE leka några lekar.

Midsommar är sexistiskt. Inte ens då får moder natur vara ifred. Nä, då ska hon bli påsatt av gud vet hur många pålar med hängande pungkulor. Avskaffa den enorma snopptraditionen. Jag klarar mig utan den.

Avskaffa blommor i människas hem. Mina dör ju bara ändå.

Jag gillar inte sill. Tycker det smakar som en blandning av rutten lax och gröna gelégrodor. För min del kan man gärna skippa sillen. Avskaffa sillen.

Potäter- vad är det för fel på kött egentligen? Var i biblen, eller någon annan skrift står det " Och dom skolade bli vegetalibaner för att göra Gud barmhärtig". We´re on top of the foodchain- enjoy that!

Regn? Nej tack. Avskaffa regnet.

När det gäller det andra som kubb , lekar och nubbe kan jag bara säga såhär: Låt mig vinna, så avskaffar vi inte midsommar på iallfall minst ett år. Då har jag kul.

Och förresten- soffan är monterad. Det gick bra.

/Simon

tisdag, juni 21, 2005

Bitterhetens topp

Där står man. Stolt. Och bitter. Såklart. Varför? Jo, jag var på IKEA igår. Jo, det är sant. Och ja, för er som inte vet det; jag hatar IKEA. Inte bara huset IKEA eller möblerna (för dom brukar kunna bli snygga) utan hela företeelsen med IKEA. Sitta och skruva, alla skrikande barnfamiljer (jo, familjerna är ett skrikande väsen i sig), tanterna som rammar ens vagn, som snår ens grejer framför näsan på en, bära tunga saker, mäta, fixa in det i bilen, ögonmått etcetc. Hursom- IKEA igår;

Vi sitter i kö i stockholm i en timme. Kanske en och en halv, för påfarter och avfarter är sådär planerade inne i stan. Vi kommer ut. Ska äta lite IKEAiansk mat. Köttbullar. Dom smakar väl sådär. Vi går och köper soffa. Bokhylla. Mattor. Blommor (fråga mig inte varför, det var inte m,itt initiativ liksom), hurtsar, kuddar etcetc. En del får man hämta i "hämta -själv-lager-din - late-fan-vi-kan-inte-göra-allt -åt-dig", där allt finns på hyllor. Hursom, dom är på väg och stänga. När IKEA stänger så låter dom allt och alla i varuhuset veta detta. "Vi stänger nu om 30 min. Vi stänger nu om 25 min. Vi stänger nu om 20 min..." etcetc var femte minut. En grej, som man kanske om man är känslig, kan uppleva som JÄVLIGT stressande.

Vi är nere på du får plocka självlagret. Våra två grejer vi skulle ha är slut. Såklart. Men där var vårt kompletterande skrivbord. Gud så skönt. Jaja, vi tar den där hurtsen istället. Jaja, ok.

Vi betalar kalaset. Jag får nästan en hjärtattack när jag ser summan, och kontrollerar och ifrågasätter kvittot. "Vad är detta? Varför står det ingenting?" Sen blir man upplyst om att allting står ÖVER summan. Ah. ok. Ja, den har vi köpt. Jaha, den med. Köpte vi två sånna kuddar?ok. jaja. Ja, den har vi väl också köpt. Blommor? Vi har inte köpt blommor. Jo, det har vi tydligen. Jaha, ja då stämmer det väl.

Vi går ner och hämtar ut soffan. Den var stor. Skitstor. Jag måttar lite med ögonen, nickar: Den ska nog gå in i bilen.

Ok. Stopp här nu. Om jag frågar er- en soffa, typ standardstorlek. Går den in i en Toyota Corolla, -92? Chansa? Jag såg ändå soffan och gjorde bedömningen att "jo, det går nog. " Bra.

Klockan är 2000. IKEA stänger. Vi viker ner ryggarna på sätena i bilen. Inte en chans. Vi får inte hem soffan, eller bokhyllan heller. Dom är för långa. Och soffan är för hög. Och för bred. Inte en challe. Som tur är får vi tag på såndär hemleverans. 500 spänn till. Den kommer ikväll.

Väl hemma. Vi bär in grejerna. Jag ska åka och leta parkeringsplats. I innerstan i Stockholm. kl 22 på en vardag. Tror ni att det finns många kvar då? nä. Finns det inte. 2230 hittar jag en "parkeringsplats". Eller ja, det är ju lastzon men här i stockholm är det tydligen parkeringsplats också. Det funkar. Kommer hem och min sambom är i full gång med montera det andra skrivbordet (vi ska ha två på rad...). Hon är grymmans bananer min tjej. Hon kan sånt med montera och så. Svär inte ett endaste ord. Hade jag gjort.

Allt blir färdigmonterat och så. Skrivbordet-upp. Tror ni inte då att det saknas några centimetj*vlar? Borden får inte plats. Om man inte var bitter förr- vad tror ni att man är nu?

Vi skiter i det. Vi går och lägger oss. Funderar om man ska ta och "yxa till det lite snabbt", som Martin "hurtis" Timell skulle sagt. den här farsen kommer med all sannolikhet att fortsätta. Vi ska ju montera soffan idag.

//Simon- bittrare än vanligt.

måndag, juni 20, 2005

Feminstas in absurdum

Vissa människor förstår inte. Jag träffade en radikalfeminist på en fest i lördags. Hon var trevlig. Till en början. Men sen började hon sin predikan. Alltså verkligen- "Halleluja"liknande. Och jag, ointelligent som man är, kan inte stoppa lusten att provocera, sa många intelligenta saker bl.a.- "Feminism- är inte det mer en sekt?" , "Feminister är djur dom med" och den sista" Partiarkalt samhälle? Nä, demokrati är det.". Naturligtvis fattade jag inte att detta var fel person att provocera. Att ifrågasätta. Att överhuvudtaget stå och prata med. Eller ja, hon pratade inte med mig, hon predikade FÖR mig. Stor skillnad. Och när jag till slut kläckte ovanstående kommentarer blev hon högröd i ansiktet och ursäktade sig. Fullt förståeligt, jag blev odrägligt dryg, om nu det uttrycket ens finns.

Men det är just märkligt. Jag höll ju med. Ifrågasatte några meningar ;"Jo, män är djur, men ta inte åt dig- det är kollektivet män som är djur inte individerna" var en grej jag inte riktigt förstod mig på. Utgörs inte ett kollektiv av individer? Som samtycker?

Varför tål man inte att ens argument blir ifrågasatta? För att dfom är ihåliga och dåligt underbyggda. Att "...man har läst 200 poäng genus" ger inte större tyngd som så- det räcker inte med att presentera en absolut sanning som inte tåls att ifrågasasättas. Framförallt inte från en utbildning som blivit så ifrågasatt för sin objektivitet.

Ifrågasätter man i sekt blir man utslängd har jag hört. Kanske finns någon från gerillagruppen "FEMINISTAS" som kan klargöra för mig hur det egentligen ligger till??

Ingenting är svart eller vitt. DET lärde jag mig under den senaste starwarsfilmen. Det är bara onda SITHlorder som ser allt som svart eller vitt. Och dom är som sagt onda. Dåliga dåliga männsikor. Med makt. Och ja, jag lovar kära mor, jag ska bli snällare och inte provocera så mycket i framtiden. Men det är ju så kul , så kul!


/Simon R

fredag, juni 17, 2005

Kärleken till ett strykjärn- lite ordvitseri

Du läste rätt. Jag är kär i ett strykjärn. I så att jag vill ligga med det eller så, utan bara att... du vet, pirrar i magen när man träffar det, känns märkligt, man är lite nervös och fnittrig osv... Det är inte vilket strykjärn som helst, det är ett fett ångstrykjärn. Jag älskar verkligen att stryka. Jag vet, jag är lite märklig. Men nu är det om möjligt ännu mer fridfullt. Världens bästa strykjärn. Men det är dyrt. Kostar skjortan. Säkert fyra lakan.

Jag är lite anti könsroller. Annat var det när jag var yngre, då kan man lugnt säga att jag var mycket för. Mycket för. En liten mansgris kan man säga. Eller manskulting. Polkkulting är kanske det rätta uttrycket. Då lät jag andra stryka åt mig, nämligen matriarkatet i min närhet. Det hela slutade när någon person i min närhet, vill inte nämna några namn, brände mina slipsar genom att stryka på trepricksprogrammet. Pengarna kastade i sjön. Jag blev skitarg.
"Stryk själv" sa mormor.
"Ja, du kan ju själv ta och stryka" sa mamma.
Den dagen lärde jag mig att stryka. Jag har det naturligt!

När jag stryker så har jag en sorts meditationsstund. En period för mig själv. Jag underhåller mig själv ganska bra. Det roligaste med strykningen är att man kan dra så många olika ordvitsar, och det känner vi alla till; är det bästa formen för underhållning! Här kommer några exempel från igår, som jag inte vågade säga högt (vilket kanske var bra...men ändå...):

- Jaså, här går du och stryker omkring.
- Ge järnet.
- Stryk allt det jag sa.
- Ge mig ett järn!
- Det är bara att ånga på.
- Gäller att ha järnkoll.
- Tur att man inte ätit stryk-nin.
- Ska ru ha stryk eller?
- Allt på ett bräde.
- Hellre ett järn i handen än järnhand.
- Hellre bli strykt medhårs än att få stryk mothårs.
- Hellre ett strykjärn på brädet än att få stryk järnet med ett bräde.
- Hellre ha ånga på ett bräde än att bli brädad i Ånge.

Ni kan säkert komma på fler. Visst är det ett bra ämne. Tacksamt ämne liksom.
Min vän Carl sa att jag var märklig som jämförde ett strykjärn med en kvinnas former. Min sambo kmmer att sucka djupt över mina ordvitsar.

Nu vet ni varför. Strykjärnet är så mycket mycket mer än bara en form och ett redskap. Det är en livsstil.

//Simon

onsdag, juni 15, 2005

Je suis un...

Så mycket man är. Männsika. Man. Djur. Norm. Exnorm. Antinorm. Abnorm.Avvikande men ändå inte avvikande från normen.

Roks är roliga att lyssna och se på. Om inte annat så är det en fröjd att läsa utdrag ur deras styrelseprotokoll. Och hur deras styrelse verkar toppstyra organisationen

"Hittills har sju medlemsjourer formellt begärt ett extra årsmöte. Det krävs en tredjedel av jourerna, annars ligger beslutet hos styrelsen. Och styrelsen beslutade enhälligt i helgen att avvisa kravet. Styrelsen uttalar sitt fulla stöd för Ireen von Wachenfeldt. Dessutom hotar en majoritet av styrelseledamöterna med att avgå, om det blir ett extra årsmöte." (dagens svd.se)

Varför gör dom det? Har dom något att frukta vid en ny årsstämma? Har dom inte rent mjöl i bagaget? Och om styrelsen beslutar att man har fullt förtroende för ordföranden, då har väl hela organisationen det?

"Ireen har fortsatt förtroende hos våra samarbetspartners såsom regering, riksdag och myndigheter" står det i ett av protokollen. Det vet dom därför att dom har gjort:
1) en fråga till samtliga riskdagsledamöter eller majoriteten
2) frågat regeringen (Orback säger nada, han överlåter det till organisationerna) ?
3) Tillfrågat myndigheter (vilka det nu må vara)?

öh...nej. tror jag inte. I så fall skulle väl det vara grymma nyheter som skulle täcka alla förstasidor? "ROKS STORT FÖRTRROENDE HOS RIKSDAGEN!"

Jag tror att ROKS lever i en värld och vi andra lever i en annan. Där man är främst människa och inte "djur" pga sin penis och pung. För även om "vi" män är att likställas med djur; andas vi inte samma luft? Går vi inte på samma gator? Drabbas vi inte av samma sjukdomar? Om man skadar oss, blöder vi då inte samma sorts blod? Kan vi inte känna samma känslor som kärlek, vrede, glädje, saknad, sorg, frustration, engagemang, irritation och lättnad? Kan vi inte prata och göra oss förstådda? Är vi mindre värda för att vi är djur i Ireen von Wachenfeldts ögon? Och är inte det för sorgligt?

Dessa uttalanden som representerar en förvriden och trångsynt organisation, toppstyrd därpå, hör mer hemma hos den gamle Adolf och hans polare Il Duce än i någon form av jämställdhetsarbete inom en demokrati. Normen- det är jag. En människa.

Redan Shylock på sin tid visste vad han pratade om. Och han var ändå bara påhittad. Av Shakespeare. På 1500-talet.

//Simon

tisdag, juni 14, 2005

Gott å blandat

Vilka idioter det finns. Om man ska kategorisera dom kan man väl säga som såhär: det finns två olika grupper. Dom troglodytiska idioterna("Ti") och de pseudointellektuella idioterna ("Pii"). Hur menar jag? Såhär.

Om någon har sett bilderna från matchen mellan GAIS och AIK så kan vi relatera ganska lätt. De av AIK-fansen som kom stormandes fram mot GAIS-läktaren är klassiska Ti. Dom fattar ingenting, dom tycker det är häftigt, dom är machomacho och kan minsannådar slåss. Och det ska dom fanimig visa. För alla, men framförallt för sitt lag. Slå ett slag för ditt lag har fått en ny innebörd iochmed Ti-huliganismen. Och ja, det var AIKfans som stormade GAIS läktaren. Det var inte den där förskrämda gamla farbrodern man ser i bild som minsannådar skulle ge en "go käftsmäll för grönsvart". Nä, om någon ska skämmas så är det verkligen AIK fansen. Spärra in dom på livstid. "But why?", säger någon. För att deras Ti-beslut kommer att påverka så många att titta på något så underbart och harmlöst i sig för resten av deras liv. Klart dom ska ha livstid.

Rickard Norling, tränare i AIK. Smart kille. Tror han iallafall. Om sig själv. Han ställer sig säkerligen framför spegeln idag och tänker "Shit, jag är fan en kvicktänkt människa. Jag behöver ingen mediaträning för jag är såååå smart...". Var det någon annan som reagerade? "Jag kan inte fördöma AIKfansen". ok. Rickard- så här ligger landet. När fansen gör något sånt här- fördöm. När dom beter sig som bra, vilket kanske kan vara ovanligt, beröm. Men stå för guds skull inte i TV och säg att du inte kan fördöma ett sådant agerande. Du är ju en direkt olämplig föregångsman. Du är korkad om du inte kan tycka i ditt hjärta att detta är fel. Jag säger hjärta för den lilla del av hjärna du borde haft saknas tydligen.

Det kan aldrig vara fel att hjälpa sitt lag. Lika lite som det kan vara rätt att slåss för sitt lag. Man behöver inte vara ett geni för att lista ut att man inte snarare stjälper sitt lag genom Ti- beteenden. Och Pii för den delen.

Rickard måste ta sig i kragen, kalla till presskonferens och säga:
"Öhh, dööö, josåhärvareatt... vahettere... jag.. fördömer fansens agerande....och vahetterre...jag avgår för jag har en trasig DNA-stege. " Ungefär så skulle det kunna låta. För det har du Rickard. Och det borde du. Ju förr desto bättre. Du är en smutsig pojke. Nu måste du tvätta din smutsiga byk. Offentligt. I skampålen. Eller nåt.

//Simon

fredag, juni 10, 2005

Regeringens plan-dille

Dom är för märkliga på Rosenbad. dom tänker så långt som näsan röcker, om ens det. Å, SAAB har dåligt med arbetstillfällen. Satan. Vi måste göra något. Fort. tänktänktänk. Var har vi stash över? hmm. Skolan? nej, blir impopulärt. Äldreomdorgen? Nej, dom får ju knappt några pengar. Hm. Think, think, think. Vården? nej, det funkar inte.. Någon kommer upp med en blixtrande idé - Försvaret! Guuud så bra. Vi behöver nya häftiga plan. "Toppmoderna" som någon på Rosenbad sa. Så räddar vi ett förfallet SAAB i Trollhättan. Vi slipper flytta någon myndighet dit, vi utvecklar bara ett nytt plan.

Tack. Leni Björklund, Försvarsminister, har tänkt till. Skönt att vi har en minister som kan tänka. Radarparet i regeringen måste vara Freivalds och Björklund.

Regeringen har beställt 208 JAS plan, varav fyra var testversioner. Hälften levererade enligt avtal. Resten är på G. Sverige kommer bara att ha manpower att utbilda, flyga och hushålla med ca 80 plan i framtiden. Det kommer finnas två flygflottiljer. Tänk till. 40 /flottilj. Blir ganska mycket. ohållbart mycket. Lägg därtill att planen kostar ca 493 miljoner. Styckpris alltså. 102 544 000 000. JAS. Underbart plan. Värt det? Alla gånger! Vi har räddat 700 arbetstillfällen i 12 år. Fantastiskt. Helt jävla underbart. Medan hela samhället går under i arbetslöshet och sämre förhållande för mindre företag och andra organisationer så vill regeringen satsa på ett nytt flygplans projekt som "bara" skulle kosta 700 miljoner. initialt. Och med Frankrike. Inte så, men skulle vi inte förlora en gnutta av vår neutralitet? Om vi startar ett stridsplansprojekt med ett annat land? Är inte det en form av allians?

Nu kommer den tråkiga in och säger " Vi är inte alliansfria... vi är med i EU." tack till varenda sherlock därute. uppmärksamt verkligen.

Som tur är har regeringen lagt planerna på is. "Tur", sa Laila. "På is", sa Lenin. Ojdå, ett freudianskt "n". Sorry. Whattodo, whattodo?

//Simon- anti JAS. om inte det märks.

torsdag, juni 09, 2005

Fotbollen igår...

Jag var på Sverige - Norge igår, på Råsunda i Stockholm. Det är ju kul att gå på fotboll och se landslaget. Det fanns iochförsig några saker jag reflekterade och reagerade på. Men först en sak om matchen- vad gjorde backarna innan andra halvlek startade? Rökte på? Drack hasch? Tog sig en jävel? Stoppade upp en tops doppad i jägemeister i... strunt samma, jag är bara bitter över förlusten. Hursom:

vi satt på "Norrastå". Ja, alltså från början norra läktaren, men kallas i folkmun för "norrastå" för att klacken oftast, tja, står upp. Och det var det några som gjorde. Då kom matchvärdarna och upplyste om att man inte fick stå upp på landskamperna. OCh man måste väl någonstans respektera deras jobb och arbetsuppgifter, så dom flesta, inklusive mig själv, satte sig snällt och vänligt ner. Vid en av Sveriges hörnor ställde sig många upp för att se, spänningen var ju olidlig (eller hur?)..."Hörreni, kan ni inte sättaer nerådårå?" bad den ena. Folke började sätta sig ner. Den andre visslade på folket som fortfarande stod upp som om han visslade på en hund. DOm satte sig ner. Mannen vände sig om. Då brast det lite för mig. Jag tog 22 år tillbaka i utvecklingen. Tillbaka till trotsåldern. Jag busvisslade på matchvärden (ja, som om jag visslade på en hund, jag sa inte att jag var smart) och ställde mig upp. Stod där ett ltiet tag tills jag insåg att jag faktiskt skymde de som satt bakom mig. Så jag gick ner på huk. Det var svinjobbigt. Men jag stod. Rebell. Upp till kamp. Upp på barrikaderna. Eller upp på norrastå.

En annan sak som jag reflekterade över är ju alla namnen. Jag har upptäckt ett samband. Det finnss undantag på detta, men det är storastora stjärnor. Alla spelare har två stavelser i namnet, och maximalt tre i efternamnet. Ni komer ihåg på dagis, när man fick klappa sitt namn? Exakt så. Och har dom inte det så ser klacken till att dom får det. Exempel:
Fredrik Berglund= Bella
Andreas Isaksson= Isak
Danile Majstrovic= Majsan
Teddy Lucic= Teddy
Petter Hansson= Petter
Alexander Farnerud (man blir ju helt utmattad av att ens säga namnet!)= Alex
Christoffer Andresson = Christo
Fredrik Ljungberg= Ljungberg
Zlatan IBrahimovic= ZLATAN ( i svensk media och klack) Ibra internationellt.
Henrik Larrson= Henke
Anders Svensson = Andess (sägs med fördel på göteborgska)
Kim Källström = Kongo
Daniel Andersson = ja, det blir nog Daniel Andersson. Som dessutom gjorde sina första framåtpassningar i landslaget!
Linderoth, Tobias = "klipp honom tobbe!" var det enda jag hörde klacken säga.
Markus Rosenberg= Mackan.

Det finns massa massa fler. Jag tror att grunden är att man är för lat och att det inte passar in i ramsorna på klacken för att kalla dom deras riktiga namn. Artistnamnen. Tufft. Coolt. Heja Andess, bäst på plan igår!

Sitt ner.

/Simon

onsdag, juni 08, 2005

Grått arbete?

Kamrater. Förena eder. Eller som man säger i landet lagom: "kanske vi skulle kunna ta och organisera oss lite sådär tillsammans så man får en mysig sammanhållning och eventuellt kunna påverka det som påverkar oss?". Jag är lite smått skitsur. Det är inget ovanligt i sig att jag är det, nä, snarare ett friskhetstecken. Men idag är jag särskilt sur. Så nu tänkte jag ge högskolorna en liten känga.

Man kan väl säga såhär; utan praktisk erfarenhet blir det svårt att PRAKTisera sin teori. Men någonstans går det en gräns om vad som är praktik och vad som är regelrätt utnyttjande av kunskap. Eller hur? Alla med på båten?

Min sambo läser på en konsthögskola. Det jag har haft bubblande inom mig i två år får jag nu utlopp för. Äntligen. Denna skola brukar ta in uppdrag från utomstående företag och organisationer, från det "riktiga" livet, som dessa elever skall utföra gratisarbete åt. Det kan handla om allt från att designa och formge loggor till t-shirtar och klockor, tapeter- you name it, they do it. Allmäktig i detta fall förefaller vara läraren, rektorns sändebud.

Det jag reagerar över är att detta skall ingå i en utbildning. Fine. Öva det man har lärt sig. Fine. Sno arbetsuppgifter från den "riktiga" världen- not fine. Inte få marknadsmässigt betalt- not fine. Tvinga någon att lösa uppgifter inom studiernas ram som andra drar ekonomiska fördelar av- definitivt not fine.

Att nyttja studenter till att lösa kvalificerade uppgifter kan i viss mån, i lärande syfte, vara bra. Men när det handlar om regelrätt konkurrens med civila uppdragsgivare kan det aldrig vara ursäktande att använda något som skall ingå i en utbildning för att lösa uppgifter för en symbolisk summa som dessutom sällan hamnar i studenternas fickor. Fy. Usch. Smutsigt!

Gör nu inte misstaget att blanda ihop detta med yrkespraktik. Det finns en gråzon, den är jag medveten om, men när man nyttjar det så systematiskt som de facto görs- då är det något med skolan som inte är helt hundra. Det liknar mer och mer när man tar in städare och målare från fattiga områden för att lsöa billiga uppgifter. Not fine. Eller hur?

//Simon

ps. snart kommer jag att skriva krönikor på www.stadshuset.se . ds.

tisdag, juni 07, 2005

Nationaldag?

Jaha. Så var det nationaldag igår. Gud vad jag kände mig svensk. Och nationalig (om det nu heter så?). Men så började jag fundera lite. Vaddå 6 juni? Varför då?

danskarna har sin dag av en anledning. Norrmännen firar sitt befriande från Sverige och unionsupplösningen. Alla länder har något laddat med sin nationaldag som gör att medborgarna känner sig "nationaliga". Men ... det har inte Sverige. Vet någon varför vi firar 6 juni??

Jag har för mig, och det är bara något gammalt som ligger och skräpar i minnet, att det är något från Vasas tid. Ni vet, tyrannen. Gustav Vasa. Han med skägget och skidåkning, riksdagen i Västerås-Vasa. MM, han iallafall. Han som knöt kyrkan till sig. Hursom, jag är inte säker. Och bara det att jag inte är säker är kanske i sig ett argument för att nationaldagen är död. I sak.

23 april. Då togs författningen i bruk. Den som reglerar rätten att tro vad man vill. Att tycka vad man vill. Att säga vad man vill. Det är något man borde fira. Inte att man hade en tyrann. Eller?

//S

onsdag, juni 01, 2005

fuskfuskfusk

detta blir en kortis. Klockan är sent. Hur som.

Jaha. Ung vänster har fuskat. Skönt. SSU har fuskat. Skönt. Vad har dom fuskat med? stash. Medlemmar. Dom utger sig från att ha välfigt många fler än vad som egenligen finns i medlemsregister. Jaha. SSU monskade med 30% procent efter revideringen, eller tiotusen människor om man så vill. Kjell-Olof Feldt gick ur SSU nyligen. Ja, det var väl dags.

man kan ta den moraliska aspekten ifråga- och bara för att vara lite jobbig så lyfter jag den ... Framtidens politiker. Fuskar. Går i Schyman, Mona Sahlin och Ola Rasks spår. Bra. Det ska läras i tid. Landet går en säker framtid till mötes.

den smått roliga detaljen är att det handlar om stash. Cash is king. Fusk för mer pengar. Mer pengar. PEEENGAR!

Det är så typiskt en socialistisk och en kommunistisk organisation. Att förespråka antikapitalism men praktisera ultrakapitalism. Jättekul. Ung Vänster och SSU är två fördolda kapitalistiska organisationer. Kan verkligen se resp. förbundsstyrelse framför mig , gnuggandes sina händer och skratta på ett sätt som bara mike myers kan bli avis på.

Det är synd om de bägge orgaisationerna. Jättesynd. Nästan så man får lite medlidande. Tänk alla som ställt upp på ideell basis, tagit kvällar och helger, så har topparna skott sig lite occh sett bra ut i paneler och statistiken...

Ungdomsstyrelsen sägs sitta och lyssna i ren desperation på The Latin Kings ; "Cashen dom tas". En passande låt eller hur?

Som en go människa ska man inte konstatera felen; man ska känna medlidande. Nu är inte jag en go människa. Har jag aldrig utgett mig för att vara. Jag är ond. Jag är skadeglad. Jag tillhör nog inget direkt block- men det här- det är bland det roligaste jag har upplevt.

Och som en sista kommentar- planka.nu :s organisation går också ut på att skapa kapital och trygghet för sina (få) medlemmar. Kapital. Det dominerar tydligen även scialistinspirerade organisationer. Det och fusk. Intresssant blandning. Vad blir man då- Stalinistinspirerad folkpartikel?

//Simon
ps. nu är det slut på röklukt på krigen. Nu kommer det lukta fis, urin och svett på krogen. Skönt. Naturliga lukter är bäst. ds.